5
IMG_0674

GOUDA KAASMARKT NIEUWS

Gouda, 21 september 2023

Ruim 70% van de bezoekers aan de kaasmarkt in Gouda komt uit het buitenland. Dat is een aanzienlijke stijging ten opzichte van 2022, toen 63% van de bezoekers toeristen uit het buitenland waren. Vooral bezoekers uit Duitsland en Frankrijk wisten de kaasmarkt goed te vinden.
Dit blijkt uit de deelname aan het kaasraden, waarbij bezoekers het juiste gewicht van een hoeveelheid kazen moeten raden. Wekelijks nemen enkele honderden bezoekers aan dat kaasraden deel. De deelname aan het kaasraden is in 2023 met 7% gestegen.

Omdat op het invulkaartje ook gevraagd wordt naar het land waar men vandaan komt krijgt de Stichting Goudse Kaas, die dit seizoen 20 kaasmarkten heeft georganiseerd, een goede indicatie van de herkomst van de bezoekers. Toeristen uit 65 verschillende landen namen in 2023 aan het kaasraden deel. Dit was als volgt verdeeld over de landen:

• 29 % komt uit Nederland (in 2022 was dat 37%)
• 57 % komt uit de andere landen van Europa (in 2022 was dat 47%)
• 14 % komt van buiten Europa (in 2022 was dat 16%)

Het lagere aandeel van de bezoekers uit Nederland komt mogelijk door het positieve effect in 2022 van Gouda 750. Het merendeel van de Nederlandse bezoekers komt uit Zuid-Holland (15% van 29%), terwijl er uit de drie noordelijke provincies maar weinig bezoekers waren (1% van de 29%).

Opvallend in 2023 was het grote aantal bezoekers uit Duitsland, namelijk 21% (in 2022 was dat 17%). Ook uit Frankrijk waren er meer bezoekers: 10% in 2023 om 7% in 2022. Wellicht was er in 2022 nog sprake van minder bezoek uit deze landen als gevolg van de pandemie, waardoor er in 2020 en 2021 geen kaasmarkten konden plaatsvinden.

Van buiten Europa komen de meeste toeristen uit de Verenigde Staten (3%), maar ook Canada (2%) en Brazilië (1½ %) waren goed vertegenwoordigd. Bij de Canadese bezoekers lijkt het vooral om toeristen met Nederlandse voorouders te gaan.

In 2024 opent het nieuwe kaasmarktseizoen op donderdag 4 april.

 

Agenda

Op elke donderdag van 4 april 2024 tot en met 29 augustus 2024 vindt de Goudse Kaasmarkt plaats op het marktplein van Gouda. Tussen 10:00 uur en 12:30 uur bent u van harte welkom om dit oud-Hollandse schouwspel te bekijken. Op 9 mei vindt er geen Kaasmarkt plaats in verband met Hemelvaartsdag.

Sinds eeuwen wordt er iedere donderdag op de Markt in Gouda Goudse kaas verhandeld. En net als vroeger maken boeren en kaashandelaren een prijs door middel van Handjeklap.
Iedere donderdag van 10.00 tot 12.30 uur (behalve op Hemelvaartsdag) vindt op de Markt nog steeds die traditionele Kaasmarkt plaats.

Op elke Kaasmarkt is er muziek, verzorgd door steeds wisselende koren, dansgroepen en natuurlijk draaiorgel De Lekkerkerker, Nederlands Monumentaal Cultuurbezit.

Iedere week wordt hier aangekondigd welk optreden verzorgd gaat worden.

Gouda is wereldberoemd om haar kaas, siroopwafels, pijpen en aardewerk. De compacte historische binnenstad met de vele bezienswaardigheden, authentieke winkeltjes, kleine middeleeuwse straatjes, de grachten en de vele hofjes is een bezoek meer dan waard.

De huidige Waag is ontworpen door de architect Pieter Post en kwam gereed in 1670. Oorspronkelijk werd er van alles gewogen in de Waag, maar van lieverlee werden alleen nog kazen gewogen. Bezoekers kunnen tijdens de kaasmarkten zien hoe kaas in de Waag gewogen wordt.

Zeg je kaas, dan zeg je Gouda. Heel de wereld kent het, heel de wereld eet het. Maar ken jij ook het verhaal van Gouda Kaas? Dit is je kans, beleef Gouda Kaas in de enige echte Gouda Cheese Experience. In ons prachtig monumentale pand in het hart van Gouda ga je op een spannende en interactieve reis door een goudgeel universum.

Eeuwenlang werden de kazen verhandeld in de stad waaraan ze hun naam danken: Gouda. Maar gemáákt, dat werden ze in de polders eromheen: Cheese Valley. Een oase van rust en ruimte te midden van de vier grootste steden van Nederland. Nog altijd wordt in dit oer-Hollandse landschap van grazende koeien, sloten en knotwilgen, kaas gemaakt van melk van eigen koeien.

In officiële documenten uit 1143 werd Gouda voor het eerst als plaats genoemd. Op boerderijen in de directe omgeving van Gouda werd toen al kaas gemaakt. Die kaas werd naar Gouda gebracht om daar te worden verhandeld: de Goudse kaas.

https://www.youtube.com/watch?v=WiFc8cRrdbA 

Heeft u vragen over GOUDA KAASSTAD, stuur ons dan een bericht via ons contactformulier.

De Goudse Kaasspelen

Bekijk hier alle informatie over de Goudse Kaasspelen

Op de hoogte blijven?

Schrijf u dan in op onze Goudse Kaas nieuwsbrief en ontvang het Goudse Kaasnieuws in de mail

Hoort u bij onze kaasstad

Is uw bedrijf, winkel, vereniging of stichting gevestigd in Gouda? En wilt u uw naam graag verbinden aan GOUDA KAASSTAD?
Vraag dan nu ons logo aan.


(+31) (0) 6 54 98 18 23
info@goudakaasstad.nl

   Facebook
   Twitter
   Instagram

 

© 2019 Gouda Kaasstad | Ontwerp en realisatie: Arco