5
IMG_0674

De Goudse kaasspelen

De Goudse kaasmarkten sluit zijn succesvolle kaasseizoen af met een daverend slotakkoord!

De dag begint met de opening van de Kaasmarkt om 10 uur met Graaf Floris V met Gravin Jacoba van Beieren. De kaasmarkt zal deze dag tot 14.00 uur duren. In de loop van de ochtend kleuren de straten geel en pakken de Ondernemers Binnenstad uit in samenwerking met een aantal Groene Hart regio kaasboeren uit o.a. Vlist, Haastrecht, Bergambacht, Bodegraven etc.. De echte makers van de echte boeren Goudse kaas komen naar de straten waar zij die dag hun kaas en dorp/stad presenteren. Er zijn de hele dag kaaslekkernijen te verkrijgen in de straten.

 
In de middag vangt een heel ander programma aan met op de Markt en bij de Agnietenkapel verschillende workshops van het Cultuurhuis Garenspinnerij. De workshop op de Markt, Goudse kazen beschilderen, zal tot hilarische en soms ongelofelijke kunstwerken leiden, die in de stad geëxposeerd zullen worden. Gouda 750 betekent historie en daarom zijn er verschillende workshops historisch toneel in de Agnietenkapel. Als u het nog heeft mag u natuurlijk uw eigen kostuum van Gouda 700 meenemen en aantrekken!! Voor wie er nog niet was in 1972, of voor wie het niet meer heeft zijn er prachtige kostuums uit de indrukwekkende Goudse geschiedenis voor handen zijn voor de amateurtoneelspelers. Op allerlei plekken in de stad vertellen bovendien verhalenvertellers Geheimen van Gouda uit de 750 jaar stadsrechten. Aan het eind van de dag komen de verhalenvertellers op één plek bij elkaar voor een mooi slotakkoord.

Voor de kinderen pakt de Brede school in de middag uit met ‘Kies je kaas’. Van allerlei scholen uit de stad komen klassen die de KAASKLAS van Nederland willen worden door de meeste (kaas)vragen goed te beantwoorden. In de sfeer van het ooit befaamde ‘Ren je rot’ beginnen de kinderen zo het nieuwe schooljaar op een speelse manier.
Muziek, cultuur, geschiedenis en theater gaan deze dag hand in hand. Het kaaslied wordt gezongen door Tedje en Tilly. De dansdocenten van de Kinderkaasmarkt zullen de kaasdans doen en presentator Ricardo van Vliet zal als afsluiter van het middagprogramma een variant op de bekende ‘petje op petje af kwis’ spelen met de aanwezigen op de Markt. Uiteraard zullen er ‘Goudse’ Prijsjes te winnen zijn voor de winnaars. Het gaat natuurlijk niet om een petje maar om die wereldberoemde gele kaas en we spelen met een kartonnen versie (waar het hele programma op staat) die huis aan huis zal worden verspreid maar ook op de dag zelf overal te verkrijgen is is ‘Kaasomhoog of kaas naar beneden’ kwis.

Rond vijf uur start dan het avondprogramma met eerst de SensationKaas klassiekers De Anitaas. Zij zullen het naar de Markt gestroomde publiek vermaken met hun theateroptreden in het teken van Kaas, terwijl dat publiek zich tegoed doet aan een heerlijke (kaas)maaltijd die bij de horeca in paviljoens op de Markt te verkrijgen is. Na de Anitaas zal er afwisselend muziek zijn van DJ’s en Gouds talent, die een feestje bouwen totdat we klaar zijn met eten en het tijd is voor die beweging.
Het avondoptreden ligt in handen van ‘sexy Nielson’ met zijn band het podium. Het feest is een feest voor iedereen, Gouwenaars, Vlistenaars, Woerdenaars, Borufters, Steiners, Maastrichtenaren, Chinezen, Spanjaarden en welke bezoeker ook van onze Beste Binnenstad en is gratis toegankelijk, uiteraard moet er wel voor het eten en drinken worden betaald.

Gouda is de wereldhoofdstad van de kaas en zal die reputatie die dag versterken met een mooi spetterend einde van kaasseizoen 2017. De bedoeling is dat dit de aanloop wordt naar een jaarlijks terugkerend meerdaags evenement, mede afhankelijk van het verloop van deze dag.

De Goudse kaasfeesten worden georganiseerd door Stichting Goudse Kaas, Ondernemers Binnenstad, SensationKaas, Horeca Gouda Markt, Gemeente Gouda, de Bredeschool en Cultuurhuis Garenspinnerij en wordt mede mogelijk gemaakt door de kaasmakende boerderijen uit de ons omringende steden en dorpen en andere partijen.

Agenda

Op elke donderdag van 4 april 2024 tot en met 29 augustus 2024 vindt de Goudse Kaasmarkt plaats op het marktplein van Gouda. Tussen 10:00 uur en 12:30 uur bent u van harte welkom om dit oud-Hollandse schouwspel te bekijken. Op 9 mei vindt er geen Kaasmarkt plaats in verband met Hemelvaartsdag.

Sinds eeuwen wordt er iedere donderdag op de Markt in Gouda Goudse kaas verhandeld. En net als vroeger maken boeren en kaashandelaren een prijs door middel van Handjeklap.
Iedere donderdag van 10.00 tot 12.30 uur (behalve op Hemelvaartsdag) vindt op de Markt nog steeds die traditionele Kaasmarkt plaats.

Op elke Kaasmarkt is er muziek, verzorgd door steeds wisselende koren, dansgroepen en natuurlijk draaiorgel De Lekkerkerker, Nederlands Monumentaal Cultuurbezit.

Iedere week wordt hier aangekondigd welk optreden verzorgd gaat worden.

Gouda is wereldberoemd om haar kaas, siroopwafels, pijpen en aardewerk. De compacte historische binnenstad met de vele bezienswaardigheden, authentieke winkeltjes, kleine middeleeuwse straatjes, de grachten en de vele hofjes is een bezoek meer dan waard.

De huidige Waag is ontworpen door de architect Pieter Post en kwam gereed in 1670. Oorspronkelijk werd er van alles gewogen in de Waag, maar van lieverlee werden alleen nog kazen gewogen. Bezoekers kunnen tijdens de kaasmarkten zien hoe kaas in de Waag gewogen wordt.

Zeg je kaas, dan zeg je Gouda. Heel de wereld kent het, heel de wereld eet het. Maar ken jij ook het verhaal van Gouda Kaas? Dit is je kans, beleef Gouda Kaas in de enige echte Gouda Cheese Experience. In ons prachtig monumentale pand in het hart van Gouda ga je op een spannende en interactieve reis door een goudgeel universum.

Eeuwenlang werden de kazen verhandeld in de stad waaraan ze hun naam danken: Gouda. Maar gemáákt, dat werden ze in de polders eromheen: Cheese Valley. Een oase van rust en ruimte te midden van de vier grootste steden van Nederland. Nog altijd wordt in dit oer-Hollandse landschap van grazende koeien, sloten en knotwilgen, kaas gemaakt van melk van eigen koeien.

In officiële documenten uit 1143 werd Gouda voor het eerst als plaats genoemd. Op boerderijen in de directe omgeving van Gouda werd toen al kaas gemaakt. Die kaas werd naar Gouda gebracht om daar te worden verhandeld: de Goudse kaas.

https://www.youtube.com/watch?v=WiFc8cRrdbA 

Heeft u vragen over GOUDA KAASSTAD, stuur ons dan een bericht via ons contactformulier.

De Goudse Kaasspelen

Bekijk hier alle informatie over de Goudse Kaasspelen

Op de hoogte blijven?

Schrijf u dan in op onze Goudse Kaas nieuwsbrief en ontvang het Goudse Kaasnieuws in de mail

ewdwedwed


(+31) (0) 6 54 98 18 23
info@goudakaasstad.nl

   Facebook
   Twitter
   Instagram

 

© 2019 Gouda Kaasstad | Ontwerp en realisatie: Arco