5
IMG_0674

Geokaashing

GoudaKaasstad gaat schatzoeken!

Ter gelegenheid van Gouda750 heeft Gouda Kaasstad een geocache gemaakt. Een cache die verwijst naar Kaas!
De geocache van Gouda Kaasstad is de hele feestperiode Gouda750, 14 april t/m 17 september, actief.

In 2022 vieren we dat Gouda 750 jaar stadsrechten heeft. Zie ook op Gouda750. Ter ere daarvan is deze kaascache geplaatst.

Als je Gouda zegt, zeg je KAAS. Gouda is de Cheese capital of the world. Lees meer op Welkom in Gouda
Gouda ligt centraal in Cheese Valley, een uniek gebied midden in het Groene Hart, de oorsprong van de échte kaas, het gele goud van Holland.
In Gouda wordt al eeuwenlang kaas verhandeld. De Goudse Waag neemt daarbij een centrale plaats in. Sinds 1668 werd hier de kaas gewogen, tegenwoordig is hier het Kaasmuseum gevestigd.
 
Sinds 2019 is in Gouda ook de Cheese Experience gevestigd. Daar kan het hele proces van koeien tot kaas interactief worden gezien en ervaren. 

Gouda is als kaasnaam wereldberoemd. Wat veel mensen niet weten is dat het een prachtige oudhollandse stad is met een historisch centrum. Midden op de Goudse markt, waar eeuwenlang de kaas is verhandeld, staat het stadhuis uit de 15e eeuw. Aan de voet van dit stadhuis wordt van de eerste donderdag in april tot en met de laatste donderdag in augustus in de ochtend tot 12.30 uur de kaasmarkt georganiseerd. De kazen worden dan op de ouderwetse manier met handje klap verhandeld en met paard en kaasbrik vervoerd. 
 
Afgelopen donderdag is de cache gevonden door Daniël!!

De cache is geplaatste met toestemming van het kaasmuseum. 
De openingstijden zijn dagelijks van 10-17 uur.

Coördinaten: N 52° 00.738 E 004° 42.649

Hint: een gewichtige plek
 
Loggen: vul de logrol in en stuur een foto naar info@goudakaasstad.nl

 

Agenda

Aanstaande donderdag is er weer een kaasmarkt van 10.00 tot 12.30 uur.

Muziek wordt verzorgd door het Polderkoor uit Stolwijk.

Sinds eeuwen wordt er iedere donderdag op de Markt in Gouda Goudse kaas verhandeld. En net als vroeger maken boeren en kaashandelaren een prijs door middel van Handjeklap.
Iedere donderdag van 10.00 tot 12.30 uur (behalve op Hemelvaartsdag) vindt op de Markt nog steeds die traditionele Kaasmarkt plaats.

Op elke Kaasmarkt is er muziek, verzorgd door steeds wisselende koren, dansgroepen en natuurlijk draaiorgel De Lekkerkerker, Nederlands Monumentaal Cultuurbezit.

Iedere week wordt hier aangekondigd welk optreden verzorgd gaat worden.

Gouda is wereldberoemd om haar kaas, siroopwafels, pijpen en aardewerk. De compacte historische binnenstad met de vele bezienswaardigheden, authentieke winkeltjes, kleine middeleeuwse straatjes, de grachten en de vele hofjes is een bezoek meer dan waard.

De huidige Waag is ontworpen door de architect Pieter Post en kwam gereed in 1670. Oorspronkelijk werd er van alles gewogen in de Waag, maar van lieverlee werden alleen nog kazen gewogen. Bezoekers kunnen tijdens de kaasmarkten zien hoe kaas in de Waag gewogen wordt.

Zeg je kaas, dan zeg je Gouda. Heel de wereld kent het, heel de wereld eet het. Maar ken jij ook het verhaal van Gouda Kaas? Dit is je kans, beleef Gouda Kaas in de enige echte Gouda Cheese Experience. In ons prachtig monumentale pand in het hart van Gouda ga je op een spannende en interactieve reis door een goudgeel universum.

Eeuwenlang werden de kazen verhandeld in de stad waaraan ze hun naam danken: Gouda. Maar gemáákt, dat werden ze in de polders eromheen: Cheese Valley. Een oase van rust en ruimte te midden van de vier grootste steden van Nederland. Nog altijd wordt in dit oer-Hollandse landschap van grazende koeien, sloten en knotwilgen, kaas gemaakt van melk van eigen koeien.

In officiële documenten uit 1143 werd Gouda voor het eerst als plaats genoemd. Op boerderijen in de directe omgeving van Gouda werd toen al kaas gemaakt. Die kaas werd naar Gouda gebracht om daar te worden verhandeld: de Goudse kaas.

https://www.youtube.com/watch?v=WiFc8cRrdbA 

Heeft u vragen over GOUDA KAASSTAD, stuur ons dan een bericht via ons contactformulier.

De Goudse Kaasspelen

Bekijk hier alle informatie over de Goudse Kaasspelen

Op de hoogte blijven?

Schrijf u dan in op onze Goudse Kaas nieuwsbrief en ontvang het Goudse Kaasnieuws in de mail

erferf

1


(+31) (0) 6 54 98 18 23
info@goudakaasstad.nl


   Facebook
   Twitter
   Instagram

 

© 2019 Gouda Kaasstad | Ontwerp en realisatie: Arco