5
IMG_0674

Donderdag 6 juni

Janny van der Heijden in jury Gouda Cheese Awards 2019!

Janny van der Heijden komt naar de Gouda Cheese Awards 2019 op 6 juni. De culinair journaliste, bekend van programma’s als Heel Holland Bakt en Tijd voor Max, neemt plaats in de jury van deze wedstrijd om de lekkerste kaas van Nederland. Voorzitter van de jury is de burgemeester van Gouda, Mirjam Salet. Wie de andere drie juryleden zijn, blijft nog even een verrassing.

Gouda Cheese Awards is een belangrijke en bijzondere kaaswedstrijd in Nederland. Het is namelijk geen technische kaaskeuring, maar een neutrale smaaktest: consumenten proeven en beoordelen. De awards worden uitgereikt in twee categorieën: Goudse jong belegen 48+ en Goudse belegen light. De winnende kazen dragen binnen hun categorie een jaar lang de naam  ‘de lekkerste kaas’.

De zes finalisten
De voorrondes worden in de laatste week van mei gehouden bij het Centrum voor Smaakonderzoek in Wageningen. Op 31 mei wordt bekend welke zes finalisten (drie kaasmerken per categorie) 6 juni het podium in Gouda zullen betreden.

Meeproeven
De keuring van 6 juni is van a tot z te volgen; alleen het juryberaad vindt achter gesloten deuren plaats. Het decor vormt de traditionele Goudse Kaasmarkt, waar boeren en handelaren nog altijd met een ‘handjeklap’ onderhandelen over de prijs. Gouda Cheese Awards start om 10.00 uur, wanneer de kaasbel wordt geluid. Natuurlijk is er voor de toeschouwers niet alleen van alles te zien en te horen, maar mogen ze vooral ook meeproeven. Het programma op de Markt duurt tot 13.00 uur.

 

 

 

Terug

Donderdag 22 augustus

Aanvang: 10:00 - Einde: 12:30

Donderdag 29 augustus

Aanvang: 10:00 - Einde: 12:30

Sinds eeuwen wordt er iedere donderdag op de Markt in Gouda Goudse kaas verhandeld. En net als vroeger maken boeren en kaashandelaren een prijs door middel van Handjeklap.
Iedere donderdag van 10.00 tot 12.30 uur (behalve op Hemelvaartsdag 30 mei) vindt op de Markt nog steeds die traditionele Kaasmarkt plaats.

Op elke Kaasmarkt is er muziek, verzorgd door steeds wisselende koren, dansgroepen en natuurlijk draaiorgel De Lekkerkerker, Nederlands Monumentaal Cultuurbezit.

MUZIEK OP DE KAASMARKT

Op 22 augustus zal Viswijvenkoor Sootjevisch in Hollandse klederdrachten optreden op de Kaasmarkt. Eerste optreden om 10.45 uur en daarna om 12.30 uur.

Gouda is wereldberoemd om haar kaas, siroopwafels, pijpen en aardewerk. De compacte historische binnenstad met de vele bezienswaardigheden, authentieke winkeltjes, kleine middeleeuwse straatjes, de grachten en de vele hofjes is een bezoek meer dan waard.

De huidige Waag is ontworpen door de architect Pieter Post en kwam gereed in 1670. Oorspronkelijk werd er van alles gewogen in de Waag, maar van lieverlee werden alleen nog kazen gewogen.  Bezoekers kunnen tijdens de kaasmarkten zien hoe kaas in de Waag gewogen wordt.

Zeg je kaas, dan zeg je Gouda. Heel de wereld kent het, heel de wereld eet het. Maar ken jij ook het verhaal van Gouda Kaas? Dit is je kans, beleef Gouda Kaas in de enige echte Gouda Cheese Experience. In ons prachtig monumentale pand in het hart van Gouda ga je op een spannende en interactieve reis door een goudgeel universum.

Eeuwenlang werden de kazen verhandeld in de stad waaraan ze hun naam danken: Gouda. Maar gemáákt, dat werden ze in de polders eromheen: Cheese Valley. Een oase van rust en ruimte te midden van de vier grootste steden van Nederland. Nog altijd wordt in dit oer-Hollandse landschap van grazende koeien, sloten en knotwilgen, kaas gemaakt van melk van eigen koeien.

Donderdag 22 augustus is er ook Midzomermarkt door het hele centrum van Gouda.

In officiële documenten uit 1143 werd Gouda voor het eerst als plaats genoemd. Op boerderijen in de directe omgeving van Gouda werd toen al kaas gemaakt. Die kaas werd naar Gouda gebracht om daar te worden verhandeld: de Goudse kaas.

https://www.youtube.com/watch?v=WiFc8cRrdbA 

Heeft u vragen over GOUDA KAASSTAD, stuur ons dan een bericht via ons contactformulier.

De Goudse Kaasspelen

Bekijk hier alle informatie over de Goudse Kaasspelen

Op de hoogte blijven?

Schrijf u dan in op onze Goudse Kaas nieuwsbrief en ontvang het Goudse Kaasnieuws in de mail

erferf

1


(+31) (0) 182 699 301
info@goudakaasstad.nl

Volg ons op:

   Facebook
   Twitter
   Instagram

 

© 2019 Gouda Kaasstad | Ontwerp en realisatie: Arco